Een spandoek ophangen doe je zo
Ontdek hoe je eenvoudig je boodschap kunt laten opvallen met spandoeken, of het nu voor een evenement, promotie of feest is. En dan komt de volgende stap: hoe ga je met of zonder frame je spandoek ophangen en spannen? Zo!
Spandoek ophangen zonder frame
Wil je een spandoek ophangen zonder frame? Geen probleem! Met onze handige tips en trucs zorg je ervoor dat je je spandoek stevig en professioneel bevestigd, ook als je liever je spandoek laat schitteren vanuit het gras.
Verticale tunnelzoom
Een verticale tunnelzoom is een smalle sleuf aan de linker en rechterkant van je spandoek.
Ze zijn bedoeld om je spandoek neer te zetten, bijvoorbeeld met twee buizen.
- Trek je spandoek met verticale tunnelzoom strak: zo weet je snel waar de buizen aan de uiteinden komen.
- Bevestig dan je twee buizen van ongeveer 3 tot 8 centimeter in een ondergrond.
- Schuif nu een van je verticale zomen over een paal over de vlag.
- Herhaal dit voor de andere kant van je vlag. Deze schuif je over de andere paal en klaar!
Tip: voorkom schuiven en glijden van een staand spandoek door zo weinig mogelijk ruimte in je tunnelzoom over te houden.
Zie je liever jouw spandoek boven iedereen uittorenen? Dat kan op twee manieren: met extra lange buizen die je in de grond schuift, of hangend aan twee punten. Wanneer je gebruikt maakt van twee lange buizen schuif je eerst het doek om de palen voor je de palen in de grond steekt. Wil je liever een spandoek met verticale tunnelzoom hoog ophangen zonder palen, dan heb je een ophangpunt nodig. Deze methode is vooral geschikt voor windstille locaties. Neem per tunnelzoom twee keer zoveel koordmateriaal als de totale lengte van je gewenste hoogte tot je ophangpunt. Haal je touw door één zoom en zet dit koord stevig vast aan je ophangpunt. Herhaal dit voor de andere verticale tunnelzoom met het andere touw en je bent nu van ver zichtbaar!
Horizontale tunnelzoom
Een horizontale tunnelzoom is een zoom die aan de boven- en onderkant van je spandoek zit. Dit spandoek hang je simpel en snel op met twee koorden en twee verbindingspunten. Haal een touw door de bovenkant van de spandoek en bevestig deze aan je bevestigingspunt: hier bind je het goed vast met een strakke knoop. Herhaal dit voor met je andere koord aan de onderkant bij het andere bevestigingspunt.
Spandoek met ringen ophangen zonder frame
Heb je een spandoek met ringen besteld, maar geen frame? Geen zorgen: de methodes hierboven met koord kan je ook toepassen op geringde doeken. Een spandoek met ringen ophangen zonder frame doe je door een koord door twee hoekpunten per kant te halen en het stevig vast te binden aan een sterk verbindingspunt.
Je spandoek spannen in een frame
Als je kiest voor een strakke presentatie wil je een spandoek spannen in een frame. Voor het mooiste resultaat ga je voor je een omgezoomd doek dat om de 30 of 50 centimeter geringd is, en iets kleiner is dan het frame: dit noem je de spanruimte. <br> <br> Neem voor een strak resultaat een frame dat tien centimeter groter is dan elke zijde dan je spandoek. Ook een frame kan je op maat bestellen. Naast een frame helpen stormgrips of spinhaken je doek strak op te hangen.
Je spandoeken ophangen met stormgrips en spinhaken
Met stormgrips en spinhaken is spandoeken blijven je spandoeken goed strak zichtbaar in alle weersomstandigheden, lang nadat je ze hebt opgehangen. Aan spinhaken zit een elastisch koord voor een snelle bevestiging. Deze zijn vooral geschikt voor wat grotere spandoeken. Voor kleinere spandoeken zijn stormgrips aan te raden.
<br>
<br>
Wind krijgt bij kleinere oppervlakken makkelijker grip op je spandoek: de wind verdeelt minder goed over het oppervlak. Zorg daarom dat je spandoek goed strak in je frame hangt met stormgrips: deze bieden extra weerstand als het weer flink tekeer gaat. Deze helpen ook bij grotere spandoeken om je hoeken extra goed vast te zetten. Alleen: hoeveel stormgrips of spinhaken heb je nodig? Zo bereken je ze.
Rekenvoorbeeld spinhaken en stormgrips berekenen
Als voorbeeld nemen we een spandoek van 500 centimeter breed en 280 centimeter hoog, gezoomd en met ringen om de 30 centimeter.
- Deel de breedte van je doek door de afstand tussen de spinhaken.
- Deel de hoogte van je doek door de afstand tussen de spinhaken.
- Tel deze twee getallen op.
- Vermenigvuldig met twee.
Het doek is 500 centimeter breed. De afstand tussen de ringen is 30 centimeter. 500/30 = 16,67 Je doek is 280 centimeter hoog. De afstand tussen tussen de ringen is 30 centimeter. 280/30 = 9.33
Tel ze bij elkaar op: 16,67 + 9.33 = 26 Vermenigvuldig keer twee: 26 keer 2 is 52.
Of tel het aantal boorgaten in onze online editor en je ziet: 52 spinhaken. In één verpakking van spinhaken zitten tien stuks: je spandoek ophangen in een frame is met 6 verpakkingen. Dit is hoe je een spandoek strak in je frame hangt.
Je spandoek bevestigen aan het frame doe je zo
Neem een geringd spandoek, een frame en het totaal benodigde spinhaken en stormgrips. In vier stappen zet jij je spandoek strak! Check? Aan de slag! <br>
- Haal een spinhaak door een ring.
- Lus de spinhaak om de buis van het frame.
- Klem het elastiek van de spinhaak achter het haakje.
- Herhaal tot je spandoek strak staat.
Zo simpel is een spandoek ophangen of strak in een frame hangen. Ontwerp ook een uniek spandoek en maak indruk van ver.
Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van België, precies zoals jij het hebben wil.
Lees meer van Printdeal.be