Stickers plakken in 4 stappen: zo blijft je sticker op elke ondergrond plakken!
Bubbels, rimpels en kromtrekkende randjes. Dit is niet alleen wat je in je badkamer tegenkomt, maar ook bij een verkeerd geplakte sticker. Gelukkig voorkom je deze problemen simpel met onze stickerplaktips. Dus laat die boormachine en muurpluggen maar lekker in de bezemkast liggen. Het enige wat jij nodig hebt is een opvallend stickerontwerp en ons vier-stappenplan voor echt élke ondergrond. Muren, vloeren, deuren, ramen. Niets is zo meteen meer veilig voor jouw professionele plakkunsten.
Wat heb je nodig?
Voor je kan beginnen, moet je een paar dingen op je boodschappenlijstje zetten. Dit is wat je in elk geval nodig hebt om je sticker goed te kunnen plakken:
- Een emmer met sopje en schoonmaakdoek
- Een vaatdoek
- Een plantenspuit met water en afwasmiddel (alleen bij nat plakken)
- Een rolmeter of meetlat
- Schilderstape
- Een rakel of een oud bankpasje
- En natuurlijk: de sticker!
Stap 1. Maak de ondergrond stof- en vetvrij
Stroop je mouwen op en pak het sopje erbij. Tijd om de ondergrond goed schoon te maken. Gebruik hiervoor je sopje en een schoonmaakdoek. Maak daarna de ondergrond weer droog met je droge theedoek.
Stap 2. Bepaal de positie van de sticker
Dit is het punt waar je eventjes die perfectionist in jezelf naar boven moet halen. Want eerlijk is eerlijk: een scheef geplakte sticker gaat op een gegeven moment irriteren. Nu hoef je je sticker niet tot op de millimeter perfect te plakken, maar een waterpas en een rol afplaktape zijn wel handig om bij de hand te hebben. Heb je geen waterpas? Gebruik dan bijvoorbeeld de deurpost, vloer of plafond als referentiepunt. Heb je wél een waterpas? Plak dan een stuk tape in een rechte lijn waar de sticker boven komt.
Stap 3: Haal de sticker van het vel
Nu ben je klaar om de sticker te bevestigen. Heb je een gladde ondergrond zoals bijvoorbeeld een gietvloer, een raam of een kunststof wand? Dan plak je de sticker nat. Zo kan je altijd nog een beetje schuiven als je sticker toch scheef staat. Ook blijft de sticker dan niet tegen zichzelf aan kleven. Scheelt een hele hoop stress wanneer je de sticker van het vel aftrekt. Droog plakken doe je alleen wanneer de ondergrond heel erg ruw of poreus is, zoals bijvoorbeeld een muur met een structuurtje erin.
Kies een hoek uit en trek daar de sticker van het vel af. Is het een grote sticker? Let dan op dat de sticker niet aan zichzelf gaat kleven. Een collega die een zijde vasthoudt is geen overbodige luxe bij hele grote stickers.
Let op: heb je een contour gesneden sticker? Wees dan extra voorzichtig bij het loshalen van de sticker van het schutvel. Zo voorkom je scheurtjes in de contouren van de sticker.
Stap 4. Stickers plakken zonder luchtbellen
Nu is het tijd om te plakken! Alleen nog even zorgen dat je niet van die lelijke luchtbellen krijgt onder je sticker. Die luchtbelletjes zijn misschien nog wel vervelender dan een scheef hangende sticker. Hoe je ze voorkomt? Plak altijd eerst het midden van je sticker. Je plakt namelijk van binnen naar buiten. Pak nu de rakel. Veeg hiermee stukje bij beetje de sticker tegen je ondergrond aan. Zie je toch nog ergens een belletje? ‘Wrijf’ deze dan weer naar buiten met de rakel. Bonustip: heb je nat geplakt en willen de uiteinden niet goed blijven kleven? Geen zorgen. Wacht even tot het water opgedroogd is en duw ze daarna nog een keertje aan. Heb je toch nog ergens een luchtbelletje? Maak dan een gaatje met een scherp mes. Wrijf daarna de lucht er uit met de rakel.
Bonustip: heb je nat geplakt en willen de uiteinden niet goed blijven kleven? Geen zorgen. Wacht even tot het water opgedroogd is en duw ze daarna nog een keertje aan.
En voila! Je sticker is nu perfect bevestigd op de ondergrond en klaar om te shinen. En jij bent voor een hele lange tijd zichtbaar met jouw logo of boodschap.
Stickers verwijderen
Maar wat als je de sticker terug wil verwijderen? Een sticker eenvoudig verwijderen begint al bij je materiaalkeuze. Heb je een sticker nodig voor promotiedoeleinden of voor kortere duur? Kies dan voor een materiaal voor tijdelijke toepassing waarbij de lijmlaag minder sterk is. Op die manier kan je de sticker nadien zonder veel gedoe terug van de ondergrond halen.
Heb je gekozen voor een sticker voor langdurige toepassing maar wil je deze toch verwijderen na een beepaalde tijd? Ga dan met een haardroger op warme stand over de sticker heen. De lijm lost door de hitte en zorgt dat je de sticker makkelijker van de ondergrond kan trekken. Eventuele lijmresten verwijder je nadien met een stickerverwijderaar.
Ben je enthousiast geworden nu je weet hoe simpel stickers plakken eigenlijk is? En zit jouw pand binnen de kortste keren onder de stickers? Pronk met je plakkunsten en deel ze op social media met #laatzienwiejebent. Of heb je al eens eerder geplakt en heb jij nog handige tips? Deel ze dan zeker in de comments!