Leer inslagschema’s maken voor de beste vouwtechnieken
Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zoveel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Frans helpt je graag op weg.
Wanneer je een bestand voor een gevouwen folder of flyer wilt aanleveren, dien je dit te doen volgens een inslagschema. Een inslagschema zorgt ervoor dat je ontwerp leesbaar blijft wanneer je de folder of flyer uitvouwt, er niet ineens een pagina op z’n kop staat en dat alle pagina’s op de juiste volgorde staan. In dit blog leg ik je uit hoe je een bestand moet aanleveren voor de volgende vouwen: A3/A4 vierzijdig, zig-zag vouw, wikkelvouw en luikvouw.
Update december 2014: Hoe bepaal ik in InDesign de juiste paginavolgorde
A3/A4 vierzijdig
Dit is de simpelste vouw. Hierbij wordt er alleen in het midden van het ontwerp een vouw gemaakt. De buitenzijde bestaat uit de voor- en achterkant van de flyer of folder. Houd hier ook rekening mee in het ontwerp. De binnenkant kun je naar wens opmaken.
Folder vouwen met een zigzag vouw
Folders en flyers met een zigzag vouw zijn gemakkelijk open en dicht te vouwen en ogen overzichtelijk doordat er op iedere pagina unieke informatie komt te staan. Houd hiermee ook rekening in je ontwerp; wanneer je het ontwerp namelijk door laat lopen, is deze folder niet goed leesbaar op het moment dat deze is dicht gevouwen. Binnen in de folder is eventueel wel een doorlopende opmaak mogelijk. Houd ook rekening met de plaatsing van de voor- en achterzijde van de folder en bedenk goed wat je hierop wilt communiceren. Alle zijden in het zigzag ontwerp hebben dezelfde afmetingen.
Folder vouwen met wikkelvouw
Bij een wikkelvouw ‘rol’ je als het ware je boodschap uit, waarbij tijdens het uitrollen telkens nieuwe informatie verschijnt. Zorg er dus voor dat het geen doorlopend ontwerp wordt, maar dat elk ‘paneel’ apart is opgemaakt. Aan de binnenzijde van de folder is eventueel wel een doorlopende opmaak mogelijk. Let op dat met deze vouw niet alle pagina’s op hetzelfde formaat kunnen zijn. Wanneer ze dit wel zijn, zal de flyer of folder bol gaan staan. Alle panelen, behalve de panelen waar de voor- en achterzijde zitten, dienen 1 mm korter te zijn. Pas de tekst in deze kortere panelen ook aan op het formaat, zodat er geen opmaak wordt weggesneden.
Folder vouwen met luikvouw
De luikvouw geeft een leuke opening naar de inhoud van je flyer of folder, doordat de voorpagina als een ‘deur’ wordt opengeslagen. Houd er rekening mee in je ontwerp dat de voorzijde uit twee panelen bestaan, die worden gescheiden door de achterzijde.
Dummy maken
Mocht je er na deze uitleg nog niet helemaal uitkomen, dan raad ik je aan om zelf een dummy te maken. Print je ontwerp uit en vouw deze op de juiste wijze. Zo zie je heel gemakkelijk of je ontwerp goed is. Let op dat je ontwerp op zowel de voor- als achterzijde goed gepositioneerd staat (niet op z’n kop) en dat ook alles aan de binnenzijde correct staat. Succes!
Heb jij een vraag voor Femke?
Femke heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Zij helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via Twitter of per mail info@printdeal.be en Femke beantwoordt ze zo snel mogelijk.
Femke is vormgever bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van ontwerpen voor de editor. Ze wordt de 'geek' van de afdeling genoemd, verzamelt Pantone-producten en is gek op goede muziek en films.
Lees meer van Femke Bosma