Gratis reclame maken met wildplakken? Lees hier hoe het werkt!
Wildplakken: posters en stickers plakken op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn. Je ziet het overal! Het valt op en is relatief goedkoop promotiemateriaal. Maar, het is niet altijd legaal! Dus, hoe ga je te werk zonder beboet te worden? Lees snel alle do’s en don'ts voordat jij op de plaktour gaat.
Vroeger verscheen je bij overtredingen standaard voor de politierechtbank. Maar veel overtredingen werden geseponeerd, met straffeloosheid als gevold. Daarom werden de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) in het leven geroepen. Ook wildplakken valt in België onder die gemeentelijke administratieve sancties en komt dus niet meer voor de rechter. Wordt je op betrapt op het wildkleven van je stickers., dan krijg je meteen thuis een GAS-boete toegestuurd.
De GAS-wetgeving van jouw gemeente
Over het algemeen gesteld mag je affiches en stickers enkel ophangen mits toestemming, of op officiele aanplakplaatsen in je stad of gemeente. Let wel op: aangezien wildkleven onder de gemeentelijke sancties valt, kan het zijn dat de regelgeving rond wildkleven verschilt per gemeente!
Check dus voordat je aan het plakken gaat goed wat er voor jouw woonplaats geldt. Want een GAS-boete kan oplopen tot 350 euro. En daarbovenop riskeer je een gepeperde rekening voor de verwijderinskosten.
Voor de ondernemers die dit risico liever niet nemen, zijn er vaak gereguleerde plekken in de gemeente. Maar, de kans dat er de volgende dag alweer een nieuwe sticker over de jouwe zit is daar natuurlijk wel groot!
Antiwildplakbeleid
Wildplakken bestaat niet alleen uit stickers plakken. Ook voor je posters gelden deze regels. Gemeentes vinden dat wildplakken een negatieve impact heeft op het straatbeeld.
Daarom zijn veel gemeentes nogal streng in hun antiwildplakbeleid. Word je bijvoorbeeld niet op hederdaad betrapt bij het wildplakken, maar staat er een verantwoordelijke uitgever op je drukwerk? Dan loop je kans dat de rekening naar daar wordt opgestuurd. En de populairste wildplakspots worden dagelijks gecheckt, want wanneer je sticker of poster direct wordt weg gehaald, is je boodschap maar eventjes te zien. Dit moet wildplakken ontmoedigen.
Maar, die-hard-plakkers laten zich hierdoor niet uit het veld slaan. Het antwoord is: gewoon heel erg veel plakken. Want als op iedere lantaarnpaal en verkeersbord jouw sticker zit kan alsnog niemand om jouw boodschap heen.
#Laatzienwiejebent
Ga je toch op de plaktour? Doe het dan met een oog open of houd je aan de regels! En post een foto van je stickers, autostickers of wat voor een bedrukte stickers dan ook op social media en voeg #Laatzienwiejebent toe!