secondary coatedvsuncoated

Gecoat papier of ungecoat papier: wat is het verschil?

donderdag 19 oktober 2017

Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zoveel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Kathy helpt je graag op weg.

Kleuren in je drukwerk kunnen anders uitvallen wanneer je verschillende papiersoorten gebruikt. Dit komt doordat papier coated of uncoated is. Maar wat is dit eigenlijk?

coated-vs-uncoated

Gecoat of uncoated papier

Er zijn eindeloos veel papiersoorten, maar ze zijn altijd coated of uncoated. Het verschil tussen deze papiersoorten schuilt in de kleurkracht; hoe groter de kleurkracht, hoe beter en scherper de kleuren van je ontwerp worden weergegeven.

Coated papier wordt ook wel gestreken papier genoemd en heeft een gesloten oppervlakte. Dit leidt tot een grotere kleurkracht.

Daarentegen heeft uncoated papier (niet gestreken) ongeveer 20% meer inkt nodig, terwijl er meer dan 50% minder kleurtinten weergegeven kunnen worden. Dit komt onder andere door de open structuur van het papier, waardoor de inkt meer wordt geabsorbeerd.

Wanneer de kleuren in je drukwerk zoveel mogelijk overeen dienen te komen met de kleuren in je ontwerp, raad ik je dus aan om voor coated papier te kiezen.

Hoe zie ik het verschil?

Uncoated papier is papier zonder extra laag of coating. De uncoated papiersoorten die wij aanbieden zijn: vergé wit, vergé naturel, biotop wit, biotop naturel, houtvrij offset wit, bankpost wit en ECO 100% recycled.

Alle overige papiersoorten zijn coated. Deze kun je meestal herkennen aan de matte of glanzende uitstraling.

Houd rekening met de gekozen papiersoort

kleurenwaaier

Gebruik een kleurenwaaier

De kleuren op je beeldscherm, of van een geprint voorbeeld, zijn geen betrouwbare referentie voor het uiteindelijke drukwerk. Wanneer je van te voren een goede indicatie van de kleur wilt hebben, kun je gebruik maken van een kleurenwaaier of kleuropbouwboek. Houd hierbij ook rekening met de kleur van het papier en het licht waarin je de kleur beoordeelt. Wanneer je bijvoorbeeld een gelige papiersoort kiest, zullen de kleuren anders uitvallen dan wanneer je een spierwitte papiersoort neemt. Het is dan ook aan te raden om tijdens de opmaak van je bestand van te voren rekening te houden met de papiersoort waar je het ontwerp op laat drukken.

pms-swatch-aanmaken

Ontwerpinstellingen

Gebruik je PMS-kleuren in je ontwerp? Kies dan voordat je begint met ontwerpen in Adobe InDesign, Illustrator of Photoshop de juiste kleurstaal uit. Dit doe je via ‘New Colour Swatch’ > ‘Colour Mode’ en kies hier voor ‘Pantone Solid Coated’ of voor ‘Pantone Solid Uncoated’. Sla dit vervolgens op als PDF met het profiel ‘PDF/x-1a:2001’.

Wanneer je met een full color (CMYK) ontwerp werkt zet je het uiteindelijke ontwerp om naar PDF en kies je voor het profiel ‘FOGRA39’ . Wanneer je deze profielen aanhoudt zal je drukwerk het meest met de gekozen kleuren overeenkomen. Let op: het uiteindelijke drukwerk kan altijd iets afwijken, aangezien het van veel factoren afhankelijk is.


  1. #Pantone

kathy-van-loon
Kathy van Loon

Medewerker bestandscontrole

Lees meer van Kathy van Loon