Supersnel zelf een professionele poster maken met deze 11 gratis poster templates
Wanneer je over straat fietst of rijdt, kom je zonder het misschien door te hebben een heleboel posters tegen. Is het niet aan een lantaarnpaal, dan wel stiekem geplakt onder het viaduct. Maar hoeveel van die posters heb je echt onthouden? Misschien eentje? Je wil natuurlijk dat voorbijgangers jouw poster wél onthouden. Maar laten we eerlijk zijn. Dat is nog best lastig.
Hoe zorg je ervoor dat de ticketverkoop van je beurs door het dak schiet door alleen al een slim posterdesign? Dat is voor de gemiddelde KMO en zelfstandige vaak een hele opgave. Het bedenken van een evenwichtige compositie, lettertype en kleuren die goed samengaan is namelijk een vak apart. Daarom hebben wij speciaal voor jou elf professionele postertemplates ontworpen die je alleen nog maar hoeft op te vullen met je eigen foto’s en tekst.
1. Monochroom
Gebruik een sterk beeld die je als achtergrond wil gebruiken. Je laat op die manier meteen aan iedereen zien waar jouw poster om draait. Kies bijvoorbeeld je mooiste expositiefoto, van je headliner of keynote-spreker.
2. Papiersnippers
Geef je poster een wat rommelige, mysterieuze look door er papierknipsels in te verwerken. Let hier wel goed op de leesbaarheid van je tekst. Want voorbijgangers (het woord zegt het zelf al) hebben en nemen vaak niet de tijd om uitgebreid posters te lezen. Plaats je de posters op plekken zoals perrons en winkelstraten? Dan hoef je daar iets minder rekening mee te houden.
3. Knipsels op een rijtje
Kan je niet in één beeld vertellen wat een mogelijke bezoeker kan verwachten? Laat dan meerdere, kleine afbeeldingen zien. Laat zo bij een theatervoorstelling bijvoorbeeld meerdere scénes zien. Organiseer je een beurs of event? Zet dan alle sprekers of beursstands op een rijtje.
4. Diagonale streep erdoorheen
Deze werkt vaak heel erg goed. Het onderwerp is namelijk groot in beeld doordat de achtergrond wat neutraler is dan de gebruikte afbeelding. Door je beeld in tweeën te splitsen, komen de foto en de informatie duidelijk over.
5. Fotoletters
Letters en foto’s worden op een poster vaak gescheiden. Maar wat nou als je die twee samenvoegt? Heb je een redelijk drukke achtergrond? Zorg er dan voor dat het lettertype wat dikker is. Hoe dunner de fonts, hoe minder leesbaar die is.
6. Kiekeboe
Je hebt een ontzettend mooie illustratie voor op de poster. Er is een klein probleem: het ontwerp is nogal druk. Plaats je hier ook nog tekst op, dan weet niemand meer waar die moet kijken. In zo’n geval maak je gebruik van een semi-transparant vlak die het grootste deel van je afbeelding bedekt. Door het vlak op de voorgrond blijft je tekst duidelijk leesbaar en kan je alsnog die drukke afbeelding gebruiken.
7. Spelen met woorden
Je kan een heleboel knippen en plakken met afbeeldingen, maar wie zegt dat je persé foto’s nodig hebt? Ga eens los met letters! Zet ze op de kop, draai ze een kwartslag, splits woorden op of vergroot ze uit! Over leesbaarheid van fonts hebben we het net al gehad. Dat geldt ook weer voor dit design.
8. Festival vibes
Organiseer je een muziekevenement? Dan werkt dit ontwerp erg lekker vanwege de speelse vormen en kleuren. Door de feestelijke associaties krijg je meteen zin om erheen te gaan!
9. In onze straat
Laat je toekomstige bezoekers meteen zien waar ze moeten zijn. Want geef toe, zonder Street view sta je af en toe nog wel eens voor de verkeerde deur. Door de voorgevel van het pand te laten zien, voorkom je dit probleem. Vind je event plaats in een mooi oud pand? Dan is dat ook nog eens een mooi beeld voor op je poster. Twee vliegen in een klap!
10. Wit op zwart
Maak je tekst duidelijk door te werken met contrast. Gebruik zwarte blokken achter je witte (welke kleur dan ook) tekst zodat iedereen direct ziet waar het evenement om draait. Deze blokken zijn ontzettend handig te gebruiken bij achtergronden die dezelfde kleur hebben als de tekst of als de achtergrond juist heel erg druk is.
11. Knippen en plakken
De regels voor dit ontwerp zijn simpel: kies een foto en plaats in elk vak een knipsel van dat beeld. Daarna speel je met bijvoorbeeld de kleur en scherpte per vak. Zo geef je die poster, met een in eerste instantie standaard foto, een hele andere dimensie.
Welk posterformaat kies ik?
Ik heb het al meerdere keren gezegd: de leesbaarheid van je posterontwerp is ontzettend belangrijk! Als die namelijk niet leesbaar is, dan kan je net zo goed die ingehuurde posterplakkers afbellen. Het formaat van je poster speelt hier een grote rol in. Heb je een relatief kleine poster (A3)? Dan zijn kleine of hele smalle letters misschien niet de beste keuze. Benieuwd waar je allemaal rekening mee moet houden wat betreft je ontwerp, de leesafstand en het formaat van je poster? Dat word je van dit blog een stuk wijzer.
Uit al deze posterideeën zit er vast eentje tussen voor jou. Je zou bijna een event verzinnen alleen al om deze posters te maken. Heb je onze templates gebruikt of heb je helemaal op eigen houtje een gave poster ontworpen? Cool! We zien je ontwerp maar al te graag verschijnen. Deel het ontwerp in de comments of tag ons in je story op Instagram.