secondary fontflipper

Lettertype herkennen in afbeeldingen

donderdag 21 december 2023

Tekst is overal, en waar tekst is zijn lettertypes. Fonts en lettertypes zijn doorslaggevend voor de uitstraling van je communicatie. Met een perfecte match vergroot je de kracht van je boodschap. Hoe vind je die match tussen, geen geintje, 990.000 lettertypes? Met onze drie stappen ontdek je hoe een font herkennen en zoeken zo gedaan is.

Een font zoeken in de jungle van 990.000 lettertypes

Een passend lettertype bij je merk maakt van a tot z helder wie je als afzender bent, maar een lettertype herkennen dat bij je past kan een opgave zijn. Wereldwijd zijn er meer dan 990.000 lettertypes. De grootste merken laten zelfs exclusieve lettertypes ontwerpen, voor verschillende toepassingen: van poster tot mobiele weergave. Zo heeft een beetje merk al snel meerdere fonts in gebruik. Gelukkig is dat niet alleen voorbehouden aan grote merken. Ook jij kan voor elke toepassing een passend lettertype vinden. Op het internet zijn volop gratis en betaalbare fonts beschikbaar. Om een eindeloze zoektocht te voorkomen geven we je eerst een minicursus typografie en lettertypes zoeken!

afb fontflipper-anatomie

Stap 1: Lettertypes herkennen

Voor je begint met zoeken, moet je in je achterhoofd houden hoe je wil dat klanten jouw bedrijf herkennen met je lettertype. Daarvoor kijken we naar de basiselementen waarmee je gedroomde lettertypes herkennen eenvoudig is. De basiselementen zijn de combinatie van de schreef, tussenruimte en de vorm van de letters. We lichten die termen even kort toe.

Font met of zonder schreef

Voeg een kleine of grote streep toe aan de voet of schouder van je letters en je hebt een lettertype met schreef. Die extra verlenging aan letters is vooral functioneel: je ogen krijgen bij het lezen van deze letters ondersteuning door de afbreking. Door de onder- en bovenkant te verlengen zien je ogen makkelijker waar de letters ophouden en kan je sneller langere teksten lezen.

afb fontflipper-serif-sansserif

Toch verschillen letters met schreven vaak in dikte van de letters, wat ze minder geschikt maakt voor digitale middelen. Vroeger was de schreefletter de standaard voor lange stukken tekst, zoals krantenartikelen. Voor langere gedrukte teksten zoals brochures en boeken kan een lettertype met schreef de leesbaarheid bevorderen. Tegenover schreven staan schreefloze lettertypes. Deze zie je veel online, want beeldschermen geven schreefloze lettertypes beter weer. Ze hebben minder decoraties en meer gelijkmatige diktes wat ze geschikter maakt om te lezen vanaf een scherm.

Rond lettertype, hoekig of decoratief

Naast leesbaarheid doet uitstraling ertoe. Vorm speelt daarin een grote rol. Grof gezegd onderscheiden we drie vormen voor lettertypes: rond, hoekig en decoratief. Een vriendelijk lettertype is bijvoorbeeld rond. afb fontflipper-verschillendefonts Hoekige lettertypes ogen stevig, strak en formeel. Ook zijn er meer decoratieve varianten: in de praktijk zijn deze eerder geschikt voor informele uitingen zoals trouwkaarten door de verminderde leesbaarheid of puur als smaakmaker.

Spatiëring: de ruimte tussen de letters in je font

De laatste van de elementen is de ruimte tussen de letters. De ruimte tussen de letters in je font kan veel zeggen over je uitstraling. Staat een lettertype heel strak op elkaar geperst, dan kan je boodschap krampachtiger overkomen dan je zou willen.

afb fontflipper-spatiering

Een lettertype dat meer ruimte heeft tussen de letters biedt geeft een rustigere uitstraling. Je kent nu alle elementen om te gaan zoeken naar je perfecte font!

Stap 2: een font zoeken dat bij je past

Standaard heeft je computer flink wat lettertypen. Times New Roman, Arial en Calibri: ze lezen allemaal lekker weg, maar zijn standaard. De kans dat je tussen de standaard lettertypes het perfecte font vindt, is klein. Dus speur je het internet af, bekijk je boeken vol typografieën en overweeg je zelfs een eigen font te maken. Niet simpel en ook niet efficiënt.

featured fontflipper-fr

Je kan een lettertype ontwikkelen, maar werkt jouw favoriete font bijvoorbeeld goed op een website of in een app? Dat vindt Google erg belangrijk, dus hebben zij een bibliotheek aangelegd met open source fonts, Google Fonts. Dik negenhonderd lettertypen die je gratis downloadt en kunt gebruiken. Een font zoeken tussen negenhonderd fonts is beter dan een miljoen, maar het kan nog sneller!

Stap 3: lettertype herkennen van een afbeelding

Beelddatabanken gekoppeld aan artificial intelligence kunnen bijna ieder font herkennen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is naar één van deze pagina’s gaan, een afbeelding of link uploaden en de gelinkte database zoekt voor je tussen alle lettertypes

whatthefont

Whatthefont

Op Whatthefont kopieer je een URL of upload een scherpe afbeelding. Selecteer een stuk tekst en laat Whatthefont het werk voor je doen. Ook beschikbaar als app voor Android of Apple.

whatfontthisis

Whatfontis

Op zoek naar een commercieel of betaald font? In deze database van meer dan 990.000 lettertypes herkent Whatfontis je nieuwe favoriete font, of het nu een gratis of betaald font is.

afb fontflipper

Font Flipper

Zoek je nog inspiratie? Met Font Flipper zoek je interactief door meer dan 800 Google Fonts. Upload je afbeelding, typ een tekst en pas ‘m aan met filters. De lettertypes die je leuk vindt kan je direct downloaden!

Nu je weet hoe je zelfs van afbeeldingen lettertypes en fonts kan herkennen, weten we zeker dat jij hét perfecte font vindt voor jouw volgende ontwerp. Succes!


  1. #Design
  2. #Typografie

Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van NL, precies zoals jij het hebben wil.
Printdeal.be

Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van België, precies zoals jij het hebben wil.

Lees meer van Printdeal.be